Le Champ du chaudron, Ann Van de Vyvere, Jeanne Pruvot, Antoine Boute. Onze pijnscheuten en kwaaltjes

Biologische bloemkool telen aan de rand van de stad op een bewuste en collectieve manier zonder zich de rug te breken of relaties van overheersing tot stand te brengen. Alles draait om het vinden van de juiste houding. Verschuivingen teweegbrengen in de poëtische en theoretische praktijken, op een gevoelige manier onze fantasmen over een terugkeer naar de aarde bevragen door middel van lichaamspraktijken. Nogmaals een kwestie van houding. Een standpunt innemen voor de toekomst door ons de vraagstukken in verband met landbouw en onze voedselsoevereiniteit eigen te maken, impliceert dus ongetwijfeld andere manieren om onszelf te "cultiveren" en ons bestaan vorm te geven. Dit is een uitnodiging om te zwerven, om door het landschap te rennen zoals men over straat zou slenteren. Laten we de stad en haar tussenruimten doorkruisen, laten we vrijelijk het Groenteterritorium betreden zonder de bewoners te belasten. Laten we samen nadenken terwijl we onze handen vuil maken, laten we zingen in een veld als we daar zin in hebben. Laten we bewegen om gedachten te doen oprijzen uit onze lichamen in beweging. Maar pas op, gespierde ideeën en een uitgebreid gebarenrepertorium verhogen het risico op spierpijn en andere kwaaltjes.

Participation de 5€ pour le repas du soir.

Départ vers le champ du chaudron à 14h depuis La Bellone, Rue de Flandre 46, 1000 Bruxelles Un départ à vélo avec Antoine Boute et Jeanne Pruvot Simonneaux et un départ en métro puis balade avec Ann Van de Vyvere La journée et soirée sera active, prévoir de s'habiller en conséquence.

Jeanne Pruvot Simonneaux en Antoine Boute worden elk op hun eigen manier achtervolgd door een "biohardcore"-fantasme (utopische radicaliteit die onleefbaar is op een manier die niettemin aantrekkelijk genoeg is om effect te sorteren). Zij is een multi-format artieste of speelster, beeldhouwt en masseert tijdens het koken, verzorgt dingen van stof en danst serieuze en grappige liedjes om deel te nemen aan het landschap. Hij is auteur, klankdichter, leraar, familieman, organisator van evenementen in zijn moestuin (onder andere) en autodidactisch slager. Samen zingen ze als duo rauwe liedjes en verbeelden ze zintuiglijke en conceptuele revoluties, met name in het boek Apnée, dat ze samen met Chloé Schuiten en Clément Thiry schreven en dat in 2018 bij Onlit in Brussel verscheen.

De weerbaarheid van het stedelijk voedselsysteem verhogen, het netwerk van relaties tussen mensen en niet-mensen in een ruimte van verzet strakker aanhalen, experimenteren met manieren om samen te zijn en te doen, het territorium bewonen door samen te werken en elkaar te helpen, dat zijn de bestaansredenen van de vzw Comme une racine, die sinds 3 jaar het hybride en participatieve project Champ du Chaudron draagt. Alle fasen van het voedselcircuit komen in Anderlecht aan bod, van productie en oogst tot verwerking, verkoop, consumptie en compostering. Een ecologische landbouw op mensenmaat, levendig en vreugdevol, die opkomt voor voedselsoevereiniteit en -toegankelijkheid.

Ann Van de Vyvere is beeldend kunstenares. In 2014 richtte zij in Brussel de organisatie Irma Firma op. Zij mobiliseert verschillende disciplines rond sociale vraagstukken in de overtuiging dat het niet zozeer gaat om het scheppen van nieuwe ruimten en ideeën, maar veeleer om het herdefiniëren ervan, door een ander licht te werpen op de werkelijkheid en de alledaagse dingen. Met haar wandeling “How to survive in the city?” kamt ze zo het stedelijk gebied uit op zoek naar alles wat eetbaar, lekker en voedzaam is. Ann Van de Vyvere werkt ook bij Dēmos, het kenniscentrum voor participatie en democratie, waar ze participatieve kunstprojecten ondersteunt.